Alice Harikalar Diyarında Sendromu
Tim Burton’ın bakış açısı ile sinema perdesinden izlemesi her ne kadar keyifli olsa da, Alice Harikalar Diyarında Sendromu dünya çapında az görülen hastalıklardan biri.
Mesafe ile oluşan derinlik ve perspektif ile tüm nesneleri farklı boyutlarda görebiliriz. Örneğin devasa bir plaza serçe parmağımız kadar görünür, güneş ise iki parmağımızın arasına sığar. Uçan bir uçak bir sivrisinek kadar görünür! Ama bu nesnelerin yanına geldiğinde de aynı algı ile görmeye devam eden insanlar olduğunu biliyor musunuz?
Farklı uyuşturucu maddelerin etkisinde insanlar nesneler ile ilgili garip halüsinasyonlar görebilirken, Alice Harikalar Diyarında Sendromuna AIWS sahip insanlar gündelik yaşamları içinde hiçbir madde etkisi altında kalmadan aynı görüntüler ile yaşarlar.
Metrobüs durağında beklerken önünüzde bir sincap büyüklünde bir otobüsün durması, su içeceğiniz bardağın mini minnacık görünmesi bunların hepsi Alice Harikalar Diyarında Sendromuna AIWS sahip insanlar için gayet normal şeyler…
Bu hastalığın tanısını koymak ise her hangi bir test bulgusuna dayanamıyor, radyoloji ya da kan testleri bir sonuç vermiyor. Görsel algıda bozukluk, bu durum görmede bozukluk gibi algılanabiliyor. Zaman algısında bozukluk, dokunma hissinde bozukluk, ses algısında bozukluk işte tüm bunlar bir araya geldiği zaman üstüne de Lilliput halüsinasyonları eklenince hastalığın teşhisi konulabiliyor.
Hastalığın adı da Alice Harikalar Diyarı kitaplarından geliyor. Kitapları okuyanlar ya da filmi izleyenler bunu bilir, Alice bulunduğu ortama göre ya çok büyük ya da çok küçük kalabiliyordu. Kitabın yazarı Lewis Carroll’ın kızını oyalamak için yazdığı roman, aslında onun bu hastalığa sahip olduğunu kanıtlar nitelikte!
Lilliput halüsinasyonları Jonathan Swift tarafından yazılan roman Gulliver’in Gezileri’nde de görülmektedir.
Bir çok şarkı sözü kısa hikayeler ya da romanlar, kimi zaman LSD etkisinde kimi zamanda hastalık derecesinde Lilliput halüsinasyonları sayesinde ortaya çıkmıştır.
Biz ne yapıyoruz, severek dinliyoruz ve okuyoruz.